De Cal Magnet al Pla d’Anyella amb el remat.

Mirar el camí a Wikiloc per gentilesa de Joaquim Gonzalez

elreixac-cap-pla-danyella

24 de juny , és la diada de Sant Joan, benvinguda amb coca , llonganissa i porró, a primera hora a la Casa de  Cal Magnet a Campdevànol , sortida amb les  1000 ovelles al voltant de les 7 del mati, en Joan Picas (el majoral), en Jordi i en Sergi es fan càrrec de conduir el bestiar, una trentena d’amics i familiars ajudem i destorbem a l’hora, però amb bona intenció .

elreixac-cami-de-pla-danyella-jesus

elreixac-cami-pardinella

elreixac-pardinella

Vorejant el torrent de Grats, passem a sota la casa de Pardinella, cap a Montgrony, a cercar el camí dels Pelegrins. Aquí les ovelles s’entossudeixen i no volen seguir per el camí que desconeixen. però la destresa del pastor ho soluciona ràpidament

elreixac-cami-de-pla-danyella-joan

elreixac-a-montgrony

elreixac-darrera-remat

Del santuari agafem la pista cap a les Viles Grosses, parem i esmorzem, la Lurdes ens ha preparat un banquet que hi ha de tot, d’entrada el que em crida més l’atenció es un porró de clara, efectivament està fresquíssim i la combinació es perfecte, em decideixo per la coca de llardons i el bull i repeteixo de la llonganissa anterior (ja feia pràcticament un any que no la testava, l’he trobat millor que mai)

elreixac-pas-montgrony

elreixac-lesmorzar  

Faig alguna foto i els pastors aprofiten per  ajuntar el remat d’aquesta casa 500 ovelles mes, aquí coneix-ho en Carles el pastor més jovenet el germà d’en Jordi ( ell, en Jordi, retornarà a Cal Magnet per fer-se càrrec de xais que allà han quedat).

elreixac-el-remat

Emprenem el camí ramader i pugem al Coll de la Bona ( en Jordi ja m’havia informat que era la pujada més forta del camí ,  jo seguin el consell, he anat pujant xino-xano i he arribat al coll sense patir gens) una vegada a la carena seguim tots els cims i tots els colls, L’Emperadora, el Coll del Remoló,  la Pedra Picada, fins a tocar  Les Fontetes de Castellar.

elreixac-el-majoral

Es l’hora de dinar i en Joan no deixa en cap moment les eines tradicionals , vull dir la vara amb el tirapeu, la màrfega que porta a l’espatlla , el sarró, etc. Però de la butxaca treu  el seu mòbil Vodafone, ( dic aquesta marca , perquè la Mari la seva dona que també ens acompanya   es una de les noies de la botiga de Ripoll i normal que la família faci costat i més en aquesta  de Cal Magnet, que estan tots molt units) deia, que en Joan parla contínuament per telèfon, alguna cosa important deu ser..., efectivament ho te tot al cap el remat i el dinar, apareixen en el fons de la vall tres jeeps, son en Pere la Lurdes i companyia que venen amb tota d’intendència,però de cop i volta la caravana s’atura, alguna cosa ha passat i en Joan torna agafar el seu telèfon , parla uns moments i sense dubtar empren corre’ns el camí en direcció a la caravana un dels vehicles ha encallat, ara ell es el patriarca, des de que ens va deixar el seu pare en Lluís i te la responsabilitat de posar solucions a tot.

elreixac-pla-danyella-cavalls

Un cop solucionat l’ensurt, tot es apunt per a fer un bon dinar, ....ah! jo se que no fallarà res, apart de la competència de la Lurdes i la Dolors la mare d’en Joan , l’Angels i la Lurdes (que tot i no venir estic segur que hi ha fet molt perquè anés tot be) ens acompanyen els responsables de l’empresa el Ginjoler, ells son els que saben d’axó de càterings, efectivament hem menjat molt be.

elreixac-cami-de-pla-danyella

elreixac-cami-de-pla-danyella-ferran

Re emprenem el camí ara cap al Collet de Castellar, el Serrat del Paravent, els Plans del Ginebrar, La Moixera, passen tot tipus d’anècdotes ha nascut un xaiet, seguim per la Coma de Migjorn i la Pleta Roja, voregem el pic  la Creueta, fins el coll.

elreixac-fen-cami-de-pla-danyella

Fem parada i ajuntem un nou remat que puja des de Castellar de N’Hug 500 ovelles mes. es crea una gran expectació en aquest punt a peu de carretera, es paren tots el vehicles que passen per veure l’arribada del remat, les prop de dues mil ovelles son una pinzellada comparada amb la immensitat del lloc.

elreixac-pla-danyella

Refresc, i retrobada de pastors, abraçades i llarga xerrada, ja som al Pla d’Anyella, ara solsamènt falta creuar-lo tot, i arribar a la barraca just a l’altre banda del pla.

La Feina es feta, ara ja ni hi ha pressa, a un quart de nou som a la cabana, soparem mongetes amb cansalada  i carn a la brasa, aprofito per fer balanç de la jornada, he deixat moltes coses al tinter, he tingut tot el dia per fer vida social he parlat amb l’Aitor que va ser alumne meu a quart d’ESO i ara ja m’ha explicat que es biòleg marí, he retrobat els companys de Caminant pel Ripollès:  l’Andreu i la seva família, en Toni Llagostera, en Ramon Busquets, etc.  He gaudit de la companyia de l’Angels i en Marcel i els seus amics la Maria Jesús i en Joaquim i els cunyats; els pares de l’Aitor, he caminat a costat de la Mari, en Juli , l’Elisabet , la Neus i la Laura, l’he fet petar amb en Pere i amb els amics de la família: en Jesús de Coguls , els veterinaris, la noia de Eslovènia que ha esta la nota pintoresca de la jornada, en definitiva  ha estat un dia inoblidable.

Sincerament  ara, m’agradaria haver fet aquest el Camí  en vida d’en Lluís i la soledat d’aquesta feina  d’anys enrere , però ja no pot ser...estic segur que en Joan ha agafat el rol de Majoral i la tradició està assegurada, i puc dir que t’he una família impressionant que ajuda molt.   

 Retorn amb vehicle a Cal Magnet, arribo a casa al voltant de les onze i tinc ganes d’agafar el llit.

Ferran

0
01 Juliol 2012, 14:46
Print